De geschiedenis van het kerstpakket

Kerstpakketten

Veel bedrijven sturen tegenwoordig met kerst een goed gevulde kerstpakketten de deur uit. Het schenken van zo’n pakket is een zeer oude traditie die terug te leiden valt naar de 19e eeuw. Het bewaren van voedsel in de wintermaanden was toen namelijk niet vanzelfsprekend en een vrij complexe opgave. 

Boerenbevolking

Bij de boerenbevolking was het de gewoonte om langs de boer te gaan met de feestdagen en hem en zijn gezin een fijne kerst toe te wensen. Vaak werd men dan wat te eten en drinken aangeboden bij zo’n bezoek. Zowel de knechten als meiden kregen dan een lekker kopje warme chocolademelk of brood met amandelspijs en gebakken rozijnen. Het inwonende personeel mocht op Tweede Kerstdag naar huis om kerst met de eigen familie door te brengen. Van de boer kregen zij dan een mand vol lekkernijen mee om met de familie te delen. Dit was meestal in de vorm van voedsel en drank, maar ook steeds vaker in de vorm van kleine presentjes. Het vieren van Kerstmis werd op deze manier nog net iéts meer feestelijk. Bovendien was het een teken van dankbaarheid voor de verrichte arbeid. 

Kerstpakketten

Bedrijven en organisaties nemen dit concept over

Later gingen ook bedrijven en organisaties het schenken van een kerstpakket opnemen in hun routine. Daarnaast kregen ook militairen of werknemers die in het buitenland verbleven tijdens de feestdagen een leuk presentje opgestuurd. In de tijd van Nederlandse koloniën kregen zelfs gelegerde soldaten een pakket toegezonden. De algemene opvatting was namelijk dat elke Nederlander met kerst een pakketje zou moeten krijgen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *